Kroesvee – John Meilink

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuwe uitgave

Dit is het eerste deel van de trilogie Zonen van Jafeth dat zich afspeelt in de zeventiende eeuw. Kroesvee van John Meilink is een heel aangrijpend en schokkend verhaal dat iedereen zou moeten lezen. Niet alleen blanken handelden in slaven

Kroesvee van John Meilink vertelt het verhaal over de slavenhandel in de zeventiende eeuw aan de Afrikaanse Goudkust; hoe de West-Indische Compagnie daar heerste. Het verhaal laat zien dat niet alleen blanken zich met slaven bezig hielden, maar zwarten dat ook deden. Het verhaal vertelt hoe de WIC en anderen die slaven nodig hadden aan de slaven kwamen, hoe de slaven werden gekeurd, wat er met hen gebeurde die niet goed genoeg werden bevonden en hoe er met de slaven werd omgegaan. Kroesvee van John Meilink laat zien hoe de verstandhouding was tussen de diverse Europese landen onderling en hoe de inheemse bevolking hun invloed trachtten te vergroten. Men hield zich niet altijd aan de gemaakte afspraken, er waren altijd wel mensen die probeerden op slinkse manieren aan slaven te komen en die te verkopen, wat tot escalaties leidde. Over de levens van sommige mensen, zoals Bomba Jan Miechelsz, kom je ook meer te weten.

Aan het eind van het boek kan je in Aantekeningen van de auteur lezen wat waar is, wat deels waar is en wat niet waar is. Ook krijg je meer te weten over de slavenhandel en meer over de zeventiende eeuw. Het boek eindigt met een woordenlijst waarin je kunt lezen wat bijvoorbeeld een rolpaard is.