Boeken van de maand December 2019

Diya – Kirtie Ramdas

Onlangs is verschenen een roman van de hand van de arts Kirtie Ramdas getiteld Diya. Diya is de naam van de hoofdpersoon; een Hindostaanse jonge vrouw die verliefd raakt op een autochtone Nederlandse jongeman Lucas. Daarna beginnen echter de problemen; namelijk de acceptatie van deze ‘bakra’ door de Hindostaanse familie. De druk vanuit de familie om te trouwen met een Hindostaanse jongen is groot. Het boekt telt 246 pagina’s. “Ik denk dat eenieder het wel in zijn buurt heeft ervaren in meerdere of mindere mate of dat ze erover hebben gehoord over hoe het vroeger was.” Ramdas geeft aan dat kinderen uit gemengde huwelijken vaak genoeg vertellen over hoe zij anders worden behandeld dan hun ‘pure’ neefjes en nichtjes.


De auteur heeft gewerkt als programmamaker bij OHM (Organisatie voor Hindoe Media), waar ze vaker taboeonderwerpen in de spotlight heeft gebracht. “Ik meen dat dit een universeel onderwerp is, want ik denk niet dat dit specifiek te maken heeft met Hindostanen, maar dat het in veel gemeenschappen voorkomt.” Met het boek wilde zij dit onderwerp op een luchtige en grappige manier aan de kaak stellen. Daarom heeft zij ervoor gekozen om het boek in een wat groter lettertype met een bredere margering te laten drukken. Lees meer hier: https://kirtie.nl/

Klik op deze link om Diya te bestellen via de webshop: https://vaco.sr/product/diya/

Muriel’s Groot Surinaams Kookboek – Muriel Sam-Sin-Hewitt

Muriel Sam-Sin-Hewitt was een bekende schrijfster van kookboeken. Muriel is medeauteur van het Groot Surinaams Kookboek dat 40 jaar geleden onder auspiciën van de Eerste Surinaamse Huishoudschool werd uitgebracht.

Dat boekwerk, waarvan de opzet en inhoud door Muriel als sterk achterhaald werden beschouwd, was al jaren niet meer verkrijgbaar toen Muriel in 2004 besloot samen met VACO Publishers een geheel nieuw groot kookboek op te zetten. Het samenstellen, uitproberen en uitschrijven van recepten nam vanwege haar vele andere werkzaamheden veel tijd.

Het manuscript was eind 2011 vrijwel gereed toen ze op tragische wijze bij een verkeersongeluk kwam te overlijden.
Uiteindelijk werd na overleg met de erfgenamen in 2014 besloten om het werk alsnog af te ronden, als gevolg waarvan deze publicatie nu met trots onder de titel Muriel’s Groot Surinaams Kookboek wordt aangekondigd.

Muriel’s Groot Surinaams Kookboek overschaduwt alles wat tot nu toe eerder op Surinaams kookboekengebied is verschenen. Het werk bevat meer dan 580 recepten waaraan de diversiteit aan culinaire culturen in Suriname goed te zien is. Het wordt ondersteund door uitgebreid fotowerk, een zeer duidelijke inhoudsopgave, een uitgebreide index met diverse ingangen en een verklarende woordenlijst.

Klik op deze link om dit boek te bestellen via de webshop: https://vaco.sr/product/muriels-groot-surinaams-kookboek/